In deze blog leggen we uit wat wendbaar vakmanschap is en hoe je het kunt stimuleren in jouw bedrijf.
Stel je voor: vakmensen die als een spons leren terwijl ze aan het werk zijn. Ze herkennen signalen die aangeven dat er iets beter kan en weten meteen hoe ze moeten handelen. Klinkt goed toch?! Als je wilt dat de Young Practicals* op jouw werkvloer die richting op gaan, moeten ze zich bewust worden van hun omgeving, begrijpen wat hun rol is als toekomstige professional en ontdekken hoe ze daar het verschil kunnen maken.
* met Young Practicals bedoelen we jonge mbo’ers die net aan werk of stagiair zijn
Dat is hard nodig: de arbeidsmarkt verandert sneller dan een TikTok-video van vijftien seconden. Dus moeten Young Practicals leren dansen op de dynamische melodie van verandering en zich continu blijven ontwikkelen. Niet voor niets roept onder andere het World Economic Forum dat de belangrijkste skills van de toekomst vooral de vaardigheden zijn die met leren te maken hebben.[1]
Daarom is het belangrijk dat we de generatie van nu op een andere manier naar ‘vakmanschap’ laten kijken. Bij ons traditionele idee van vakmanschap ontwikkelt het jonge talent bepaalde normen waarmee je kunt zeggen ‘jij bent een vakman of vakvrouw, hier is jouw diploma’. Bij wendbaar vakmanschap gaat het niet alleen om het leren van kennis en vaardigheden; het gaat om het verbeteren van die kennis en vaardigheden. De eisen aan het resultaat liggen minder vast; het gaat meer om de ervaring die een Young Practical opdoet.
Daarom is het zo belangrijk dat je als werkgever of begeleider de ruimte geeft om te experimenteren en om te reflecteren op de eigen ontwikkeling. Het laat de Young Practical ervaren dat leren bij werken hoort. De echte vakman is een continu lerende vakman.
Die ruimte moet een Young Practical wel ervaren; als hij of zij de wind van voren krijgt bij elke fout dan is het na twee of drie keer proberen klaar met de experimenteerdrift. ‘Ik hou mij koest, hier heb ik geen trek in’ is de gedachte. Zeg dus niet alleen ‘Fouten maken mag’; laat ook zien dat die ruimte er is en stimuleer de Young Practical om nieuwe dingen te proberen; binnen veilige marges natuurlijk.
Dit is precies de reden waarom we met CENSES de persoonlijke aandacht voor de Young Practical belangrijk vinden. Hiervoor voeren wij bijvoorbeeld gedurende elk traject drieluikgesprekken; gesprekken met de Young Practical, de begeleider en een coach van CENSES. Tijdens die gesprekken staan we stil bij zijn of haar ontwikkeling. Het gaat dan niet om de vakinhoudelijke ontwikkeling maar juist als persoon op de werkvloer.
Door tijdens onze projecten de Young Practical te laten ervaren dat de persoonlijke ontwikkeling centraal staat en door uit te spreken dat wij er zijn om te helpen, ontwikkel je een veilige omgeving waarin hij zich gezien voelt én weet dat er ruimte is om te experimenteren. Dat gevoel is niet alleen geweldig voor de ontwikkeling van de Young Practical die zich vrij voelt om te leren; het is ook een fantastische bevestiging dat jouw bedrijf een hele fijne werkgever kan zijn. Over sterke employer branding gesproken!
Hoe ga je als begeleider te werk? Graag geven we vijf tips om te zorgen dat de Young Practical in jouw bedrijf die wendbare vakprofessional worden.
Wendbaar vakmanschap is een teaminspanning. Door op de werkplek Young Practicals aan te moedigen, ze ruimte te geven om te blunderen en als begeleider zelf ook in de leerstand te staan, creëer je een omgeving waarin vakmensen wendbaar worden en wendbaar blijven.
[1] https://www.weforum.org/press/2023/04/future-of-jobs-report-2023-up-to-a-quarter-of-jobs-expected-to-change-in-next-five-years/
Een prachtig plaatje: twee high end speed pedelecs staan sinds eind januari te pronken in het praktijklokaal van Noorderpoort in Groningen.
Nadat Stromer de docenten met een train-the-teacher programma heeft getraind op het vlak van innovaties en technieken, is het nu de beurt aan de docenten om deze nieuwe kennis over te dragen aan hun studenten.
Plan een vrijblijvende kennismaking met CENSES!
Plan een vrijblijvende kennismaking met CENSES!