Van klaslokaal naar werkvloer zonder kleerscheuren

Maarten Brand, Expert praktijkleren bij CENSES

 

Hoe zorg je ervoor dat het bedrijfsbezoek geen verplicht nummer is, maar een leuke, memorabele ervaring voor docenten, studenten en het bedrijf, die schreeuwt om een vervolg?

 

Dit artikel helpt je om van bedrijfsbezoeken een groot succes te maken. We bekijken wat een bedrijfsbezoek kan opleveren als je het slim aanpakt en we delen 8 praktische tips voor succes.

 

Een bedrijfsbezoek is een supermooie kans om te leren en te zien hoe het er in praktijk aan toe gaat. Het helpt docenten (en ook studenten in het geval van een studentbedrijfsbezoek!) nieuwe dingen te ontdekken. Een bedrijfsbezoek heeft ook voor het bedrijf zélf een groot voordeel; het is dé kans om slimme studenten te ontmoeten.

 

Het mes van een bedrijfsbezoek snijdt dus aan meerdere kanten. Zowel het bedrijf als de docenten doen er hun voordeel mee. En – als je ervoor kiest met studenten op bezoek te gaan bij het bedrijf – verrijk je ook díe groep met mooie ervaringen. De voordelen op een rijtje:

 

Voor docenten

 • Lesgeven met pit Praktijkverhalen maken lessen levendiger en relevanter voor studenten. Docenten kunnen complexe theorieën en concepten koppelen aan echte bedrijfscasussen. Dit maakt de lessen niet alleen boeiender voor studenten, het vergroot ook de relevantie en toepasbaarheid van de leerstof. Het verrijkt het onderwijs en stimuleert de interesse en motivatie van studenten.
 • Netwerk opbouwen Door bedrijfsbezoeken leren docenten mensen uit het bedrijfsleven kennen. Dit resulteert vaak in nieuwe, gezamenlijke projecten, gastlessen door experts en slimme tips voor in de lessen. Zo wordt lesgeven nog leuker en leerzamer.

 

Voor bedrijven

 • Imago boost Door docenten uit te nodigen, laat een bedrijf zien dat het onderwijs belangrijk vindt. Dit maakt het bedrijf aantrekkelijker en toont aan dat het een goede plek is om te werken.
 • Vroeg talent vinden Door docenten en hun studenten uit te nodigen, krijgt een bedrijf de kans om zichzelf te presenteren aan aanstormend talent. Het biedt een unieke mogelijkheid om een positieve indruk achter te laten bij jongeren die binnenkort de arbeidsmarkt betreden.
 • Kennis is macht Door uitwisseling met de wereld blijf je scherp en dat kan leiden tot innovatieve ideeën.
 • Invloed op actueel curriculum Het is natuurlijk essentieel dat studenten de vakkennis opdoen waarmee ze in de praktijk aan de slag kunnen; ook in jouw bedrijf. Door studenten en docenten te laten zien wat nodig is, help je studenten met een realistisch en actueel beeld van jouw branche, beroep en bedrijf en docenten bij het bijschaven van hun lesmateriaal. Bij CENSES maken wij hiervoor trouwens slimme en effectieve lesmodules. Neem bijvoorbeeld ons innovatieve project bij ROC Aventus in Apeldoorn. Dit project is echt anders dan anders: we laten BBL-studenten hun terugkomdagen niet op school doorbrengen, maar bij verschillende leerbedrijven. Om de zoveel tijd nodigt een ander bedrijf de studenten uit en komen de docenten naar hen toe. Zo krijgen de studenten een kijkje in de keuken bij allerlei bedrijven, en zien de docenten met eigen ogen hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Het is ook een perfecte kans voor bedrijven om direct met de docenten en studenten te bespreken wat er nodig is om van een student een echte vakprofessional te maken. Lastig om te doen? Veel weerstand? Welnee, we vertellen je graag hoe we dit organiseren.

 

Voor studenten

 • Kijkje in de toekomst Inzicht in mogelijke carrières helpt bij het vormen van toekomstplannen. Bijvoorbeeld, een MBO-student Techniek zou de gelegenheid kunnen krijgen om state of the art productielijnen te zien, waarbij robotica en automatisering een sleutelrol spelen. Of een stageplek te ontdekken waar ze kunnen werken aan het onderhoud van elektrische auto’
 • Theorie komt tot leven Echte bedrijfsvoorbeelden maken studiemateriaal begrijpelijker en interessanter. Door een bezoek aan een bedrijf dat werkt aan de nieuwste elektrische voertuigen of slimme stedelijke transportsystemen, ziet de student Autotechniek hoe concepten zoals aerodynamica, energie-efficiëntie en duurzame mobiliteit concreet worden toegepast om de transportuitdagingen van morgen aan te pakken. Dit maakt zijn studie direct relevant en toont de impact van het toekomstige beroep in de echte wereld.

 

Blijft wel de vraag: HOE DOE JE DAT DAN? Hoe zorg je ervoor dat je van het bedrijfsbezoek een grandioos succes maakt in plaats van een slaapverwekkend ‘moetje’ voor de student, de school en het bedrijf?

 

Voor een inspirerend en effectief bedrijfsbezoek onderscheiden we 8 gouden tips. Met deze tips halen docenten, bedrijven en MBO-studenten het maximale uit de ervaring.

 

 1. Weet wat je wilt Bepaal vooraf je doelen om ervoor te zorgen dat het bezoek aansluit bij wat je wilt bereiken; zowel educatief als bedrijfsmatig.
 2. Maak het interactief Zorg voor activiteiten waarbij docenten actief betrokken zijn, zoals workshops of rondleidingen die de leerervaring verrijken.
 3. Geef voorbeelden Gebruik casestudies en projecten om abstracte concepten te verbinden met de praktijk. Zo maak je de inhoud relevanter.
 4. Netwerken Creëer kansen voor docenten om te netwerken met professionals. Dat kan leiden tot waardevolle inzichten en mogelijke toekomstige samenwerkingen.
 5. Vraag feedback Door feedback te vragen, kun je leren van de ervaring en toekomstige evenementen verbeteren. Tegelijkertijd laat je zien dat je waarde hecht aan de mening van deelnemers.
 6. Blijf in contact Houd na het bezoek contact met de deelnemers om de relatie te onderhouden en deuren open te houden voor toekomstige interacties.
 7. Communiceer helder en duidelijk over alle stappen Zorg ervoor dat alle betrokkenen bij het bedrijfsbezoek – van docenten tot studenten en bedrijfsmedewerkers – precies weten wat er van hen verwacht wordt. Dit omvat gedetailleerde informatie over de tijdsplanning, locatie, benodigde materialen en wat men kan verwachten tijdens het bezoek.
 8. Pas het verhaal aan aan loopbaanwensen Koppel je bezoek aan de zeven werelden van techniek, een verdeling van de kansen voor leren en werken in zeven afgebakende werelden. Richt een deel van het programma bijvoorbeeld op de manier waarop technologische vooruitgang de transportsector transformeert, door de ontwikkeling van elektrische voertuigen en slimme transportsystemen. Sluit ook aan het Bèta Mentality Model; een framework dat de verschillende houdingen en waarden van jongeren ten opzichte van bèta, techniek en ICT in kaart brengt. Volgens dat wetenschappelijke model vergt iedere houding een eigen aanpak. Concreet voorbeeld: een student kan interesse hebben in een baan in de automotive om de wereld schoner te maken met elektrische voertuigen. Voor haar is een bezoek met alleen maar uitleg over automotoren in een werkplaats niet zo interessant.
Neem contact op met Krijn Jansen