Van mismatch made in hell naar match made in heaven

Waarom persoonlijke aandacht voor stagiairs zo belangrijk is

Maarten Brand, Expert praktijkleren bij CENSES

 

In deze blog duiken we dieper in de kern van succesvolle stage-ervaringen. Want die ervaringen draaien volgens ons allemaal om twee cruciale elementen: aandacht en de relatie. Samen vormen ze het fundament voor zowel persoonlijke als professionele groei tijdens een stage. Hoe dat zit? Dat leggen we graag uit!

 

Laten we het hebben over Kees, automonteur. Kees is een legende, een man wiens handen meer over motoren weten dan Google. Maar Kees heeft de sociale charme van een roestige moersleutel. Zijn manier van ‘begeleiden’ voelt vooral als een koude douche op een nog koudere maandagochtend. In Januari. Met regen.

 

En laten we het hebben over Jasper, een enthousiaste student automonteur. Jasper droomt van een monteursbaan bij een raceteam of een prachtig garagebedrijf, maar staat voorlopig nog de versleten bandjes van een oude Fiat uit te lijnen.

 

Jasper zoekt inspiratie, iemand die het vuur in hem aanwakkert. Wat hij krijgt is Kees, die denkt dat ‘motiveren’ iets is wat je met een bankschroef doet. Elke vraag van Jasper wordt met een zucht beantwoord, elke fout met een snauw. Je voelt ‘m al: deze match is gedoemd te mislukken.

 

En nu lach je misschien, maar dit is in sommige gevallen wel de realiteit. Er zijn bedrijven in diverse branches waar de begeleider heel goed is als vakprofessional maar niet altijd goed weet hoe je met jonge mensen omgaat. Begrijpelijk, want waar had hij dit moeten leren? Maar bovenal is het zonde.

 

Wat telt bij een stage, is de klik, de connectie. Het gaat erom dat je iemand vindt die niet alleen alles weet van een vak, maar ook een kick krijgt van het overbrengen van zijn passie op de nieuwe generatie. Iemand die snapt dat bougies pas gaan vonken als je contact maakt.

 

Kees en Jasper? Een mismatch made in hell.

 

Het resultaat? Jasper, die zijn dopsleutels neergooit, zijn overall uittrekt en zweert nooit meer een voet in jouw garage of bedrijf te zetten. Hij overweegt zelfs een ander vak te kiezen.

 

En Kees? Die klaagt dat ‘de jeugd van tegenwoordig geen ruggengraat meer heeft’.

 

Een gemiste kans.

 

Het draait allemaal om de relatie, de verbinding tussen student en begeleider. Wijs dus niet zomaar de eerste de beste Kees aan omdat hij toevallig alles weet van cilinderkoppen. Zoek diegene die niet alleen kennis heeft, maar ook weet hoe die te delen. Die begrijpt dat een goede grap, een bemoedigend woord, persoonlijke aandacht goud waard is. Of zorg ervoor dat Kees voldoende toegerust raakt om de klus alsnog te klaren.

 

Bij CENSES werken we hard aan het relaties en verbindingen. Onze programma’s zijn geen one-size-fits-all oplossing. Nee, het is maatwerk, een programma waarin Jasper niet zomaar een nummer is, maar een persoon met dromen, doelen en – jawel – twijfels. We gaan verder dan het traditionele en geloven in de kracht van persoonlijke aandacht. In ons programma koppelen we studenten daarom aan een coach met het vermogen om echt te verbinden met studenten, hen te inspireren en te motiveren.

 

Daarnaast vergeten we Kees ook zeker niet. Met zorgvuldig ontworpen trainingen helpen we begeleiders te ontwikkelen tot de mentor die elke Jasper verdient. Deze trainingen zijn gericht op het verbeteren van communicatieve vaardigheden, het aanleren van coachingstechnieken en het cultiveren van empathie. Door ook te investeren in de ontwikkeling van begeleiders, streven we ernaar de kloof tussen kennis en overdracht te overbruggen en een positieve impact te maken op de gehele stage-ervaring.

 

En weet je wat het mooie is? Het werkt. Onze aanpak leidt tot stages waarbij studenten niet alleen groeien in hun vak, maar ook als mens. Waar ze niet alleen komen om te leren, maar ook om te ontdekken wat hen drijft, waar hun passie ligt. En dat alles onder de bezielende begeleiding van mensen die begrijpen dat de juiste aandacht het verschil maakt tussen een vergeten stage en een ervaring die je leven verandert.

 

Wil je meer weten over hoe wij bij CENSES dit aanpakken? Over hoe wij het verschil maken met onze programma’s? Neem dan contact op. We vertellen je graag meer over onze visie op stages en hoe we samen kunnen werken om de volgende generatie professionals niet alleen op te leiden, maar ook te inspireren.

 

Kees closed.

Neem contact op met Krijn Jansen