Joeri Wispenninck (VDH) examineert jong talent van Thomas More “Het vak van automonteur is er eentje om trots op te zijn”

Ooit overwoog hij om het onderwijs in te gaan. Die stap zette hij uiteindelijk niet maar Joeri Wispenninck heeft – naast zijn baan als site manager bij Mercedes-Benz dealer VDH – inmiddels wel een plek in de examenjury van het Thomas More in Mechelen. “Ik heb het beste van twee werelden.”

Als lid van de examenjury ziet Joeri elk jaar zo’n vijftien studenten die hun scriptie afgeleverd hebben en zich schrap zetten voor de verdediging van hun werk. Yoeri stelt zichzelf bij het aanhoren van de verdediging steevast een heel concrete vraag: “Ik bedenk altijd: zou deze student bij mij in de zaak mogen beginnen? Dat is echt de beste graadmeter.”

Advies

“Door mijn eigen baan zie ik precies waar het gat zit tussen de theorie op school en de werkelijkheid in de beroepspraktijk. Hoewel het niet het hoofddoel is van mijn plek in de jury, kan ik het vaak niet laten om docenten mijn mening te geven en te adviseren over hoe ze de opleiding arbeidsrelevanter kunnen maken. Mooie bijvangst van mijn juryplek is natuurlijk dat ik zie welk nieuw talent de arbeidsmarkt op komt. Meestal hebben de studenten die hun scriptie verdedigen al een mooie plek maar soms kan ik ze nog enthousiasmeren voor een job bij VDH.”

Mooie trend

Door Joeri’s betrokkenheid in het onderwijs en zijn eigen achtergrond in de automotive sector ziet hij hoe het vak en de opleiding zich in de afgelopen jaren ontwikkeld hebben. “De opleidingen zijn veel gespecialiseerder geworden. In mijn tijd was er één algemene stroming, nu heb je als student allerlei richtingen om te kiezen. Daarnaast zijn de opleidingen praktijkgerichter dan ooit. Steeds meer opleidingen werken samen met het bedrijfsleven. Een mooie trend. Vroeger huppelde school altijd achter het werkveld aan en werd er pas ingespeeld op de vraag van bedrijven als het al te laat was. Nu stuurt het bedrijfsleven zelfs mee op de inhoud van de opleiding. Ik zie alleen maar voordelen: als studenten beter zijn klaargestoomd voor hun toekomstige baan, zijn ze sneller rendabel voor een dealerbedrijf en zullen ze zelf eerder genieten van wat ze doen.”

Trein gaat snel

Op de vraag welke kant het onderwijs op moet gaan, heeft Joeri een duidelijk antwoord. “We moeten écht gaan laten zien dat het vak als monteur hoogtechnologisch is ontzettend boeiend is. Het is een vak waar je echt trots op mag zijn. Waar de toekomst enorm dynamisch is. De trein gaat supersnel, we moeten zorgen dat we er klaar voor zijn!”