Leren zonder rolkooi
Hoe het voelt voor studenten wanneer ze door hun leerproces moeten scheuren zonder duidelijke route en zonder te weten wat er van hen verwacht wordt? Maarten Brand legt het uit door deze rit te vergelijken met die in een rallywagen. Een goede leerwerkplek voelt niet als Parijs-Dakar, het heeft een heldere route die iemand in zijn of haar eigen tempo kan ‘rijden’.
Wie mengt de ingrediënten voor de toekomst?
Net zoals moleculen in een chemische reactie, moeten onderwijs en industrie samenkomen, botsen en reageren om iets nieuws te creëren – in dit geval, om het talent van de toekomst in stelling te brengen. Want een student zonder goede begeleiding is als een chemische reactie zonder katalysator: je kunt de ingrediënten bij elkaar gooien, maar er gebeurt niets. In deze blog leg ik uit waarom een strakke samenwerking tussen onderwijs en industrie het verschil maakt. En, voor wie meteen zijn mouwen wil opstropen, deel ik 5 tips om die samenwerking soepel te laten verlopen. Let’s go!
De startmotor: 5 tips voor een vlekkeloze onboarding van leerlingen in jouw werkplaats
September. Voor veel leerlingen in de mobiliteitsbranche het moment waarop ze hun eerste meters gaan maken op de werkvloer. Spannend, natuurlijk. Voor hen, maar net zo goed voor de bedrijven die ze ontvangen. Want laten we eerlijk zijn, een stagiair zonder goede begeleiding is als een auto zonder startmotor: je kunt blijven duwen, maar je komt nergens. In deze blog leg ik uit waarom een strakke onboarding het verschil maakt. En, voor wie meteen zijn mouwen wil opstropen, deel ik 5 tips om die onboarding soepel te laten verlopen. Ready?
Plankgas vooruit: versterk jouw imago met feedback van leerling-monteurs
Stel je voor dat jouw werkplaats een voertuig is. Je kunt wel plankgas geven, maar zonder een navigatiesysteem blijf je maar in cirkels rijden. De feedback van je leerling-monteurs fungeert als dat essentiële navigatiesysteem. Het leidt je, geeft aan wanneer je van koers moet veranderen en stuurt je naar je einddoel: een topwerkplaats waar leerling-monteurs graag komen om te leren en te werken.
Blijf uit de grindbak
Ooit gehoord van een bedrijf dat floreert zonder dat er feedback aan medewerkers wordt gegeven? Ik ook niet. Feedback is de zuurstof van elke organisatie. En zonder heldere feedback? Tja, dan stikken we langzaam. Lees deze blog voor 4 tips over hoe je effectieve en constructieve feedback geeft aan jouw technisch talent. O ja, vergeet vooral niet: feed forward is minstens zo belangrijk.
De vier fasen van samenwerken tussen onderwijs en bedrijfsleven
Samenwerking tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven is cruciaal om studenten klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Niet voor niets benadrukt de overheid in al haar communicatie over het mbo hoe essentieel die samenwerking is. Toch varieert het niveau van samenwerken enorm. In deze blog legt Maarten uit welke 4 fasen van samenwerken we onderscheiden, waar de sweet spot van succesvolle samenwerking ligt en hoe je naar jouw eigen samenwerking kunt kijken.
Van mismatch made in hell naar match made in heaven
In deze blog duiken we dieper in de kern van succesvolle stage-ervaringen. Want die ervaringen draaien volgens ons allemaal om twee cruciale elementen: aandacht en de relatie. Samen vormen ze het fundament voor zowel persoonlijke als professionele groei tijdens een stage. Hoe dat zit? Dat leggen we graag uit!
De (niet meer zo) stille crisis in de mobiliteitsbranche
Aan het begin van 2024 zei de helft van de bedrijfsleiders in de mobiliteitssector dat het personeelstekort hun grootste kopzorg is. Dit probleem is zelfs groter dan toen het economisch heel goed ging in 2019. In 2023 – het jaar waarin we allemaal dachten dat Corona weer gewoon een biertje was – stonden er bijna 9.000 vacatures open per kwartaal. Dat is twee keer zoveel als in 2019 en hoger dan in andere branches.
Van klaslokaal naar werkvloer zonder kleerscheuren
Hoe zorg je ervoor dat het bedrijfsbezoek geen verplicht nummer is, maar een leuke, memorabele ervaring voor docenten, studenten en het bedrijf, die schreeuwt om een vervolg?
Dit artikel helpt je om van bedrijfsbezoeken een groot succes te maken. We bekijken wat een bedrijfsbezoek kan opleveren als je het slim aanpakt en we delen 8 praktische tips voor succes.
Systeemupdate voor het mbo
5 ideeën waarmee onderwijs en bedrijfsleven gaan syncen!
Het huidige mbo-onderwijs voelt soms als een oude jas: vertrouwd, lekker comfortabel maar een beetje ouderwets en niet helemaal bij de tijd. Het doet zijn werk, ja, maar soms vraag je je af: kan dit niet anders, beter en actueler? Wij denken van wel!
Wendbaar vakmanschap in jouw bedrijf
Stel je voor: vakmensen die als een spons leren terwijl ze aan het werk zijn. Ze herkennen signalen die aangeven dat er iets beter kan en weten meteen hoe ze moeten handelen. Klinkt goed toch?! Als je wilt dat de Young Practicals* op jouw werkvloer die richting op gaan, moeten ze zich bewust worden van hun omgeving, begrijpen wat hun rol is als toekomstige professional en ontdekken hoe ze daar het verschil kunnen maken.
Maak het persoonlijk en wordt de magneet voor talentvolle mbo'ers in jouw regio!
Veel mbo’ers zien de eigen regio als meest kansrijke omgeving om hun dromen, ambities en verwachtingen op werkgebied waar te maken. Tegelijkertijd zijn ze zich bewust van hun sterke arbeidsmarktpositie én blijven er twijfels. Dit blijkt uit onderzoek dat de MBO Raad liet uitvoeren door I&O Research onder mbo-studenten en recent afgestudeerde mbo’ers. Wat deze onderzoeksresultaten voor jouw als werkgever betekenen? Dat je van je bedrijf het állerleukste, béste en aantrekkelijkste bedrijf in de regio moet maken. Je zal je moeten onderscheiden van de rest. Ok. Maar hoe? Maarten Brand deelt 3 tips.